Tämä sivusto ei tue käyttämääsi selainta.

Paketit 5.90€ Ilmainen toimitus yli 69€ tilauksiin.
Ostoskori

Mikä ihonhoidon ihme-aine retinoli oikein on?

Kirjoittanut Eeva Pauliina
Mikä ihonhoidon ihme-aine retinoli oikein on?

Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa käymme läpi perusteellisemmin, mikä ihonhoidossakin ylistetty retinoli on, mistä sitä saa parhaiten, mitä kannattaa huomioida retinolin kosmeettisessa käytössä ja mitä se tekee ihollemme


 

 

Mitä on retinoli?

A-vitamiini eli retinoli on rasvaliukoinen vitamiini, jolla on kehossamme elintärkeä rooli lukuisissa kehon prosesseissa. Ihon terveyden näkökulmasta sen tehtävänä on muun muassa ylläpitää soluepiteelin rakennetta ja toimintaa ihossa. Se osallistuu erilaisilta infektioilta ja patogeeneilta suojaavan muurin rakentamiseen ja on välttämätön terveiden solujen uusiutumisprosessissa ja liian nopean solujen jakautumisen hidastamisessa. Ihonhoidossa sitä on ylistetty jopa kaikkien aikojen anti-aging eliksiiriksi, sillä retinolilla on kyky mm. lisätä ihon kollageenin tuotantoa. Blogisarjan kolmannessa osassa pureudumme tarkemmin retinolin käyttöön kosmetiikassa ja ymmärrät kenties paremmin, miksi tällä trendituotteella on myös mielenkiintoinen varjopuolensa.

 

Mitä eroa on kasviperäisellä ja eläinperäisellä retinolilla?

Eläinperäisiä A-vitamiineja eli retinoleja kutsutaan retinoideiksi ja kasviperäisiä retinoleja karotenoideiksi. Kasviperäisistä A-vitamiinin muodoista tunnetuin lienee betakaroteeni. Eläinperäisissä tuotteissa on pääasiassa A-vitamiinin retinyylipalmitaatti -muotoa, joka pilkkoutuu kehossamme lopulta retinoliksi. Se kykenee varastoitumaan mm. maksaan ja sieltä se konvertoidaan eli käännetään maksassa bioaktiiviseen muotoon kehon käytettäväksi. Ihmisen ihossa ilmentyy kahta retinoidi reseptoria, jotka voidaan aktivoida retinolilla ja sen metaboliiteilla. On tärkeää huomioida, että ilman A-vitamiinia myöskään D-vitamiini ei pääse muodostumaan ja toimimaan kehossasi normaalisti. WHO:n arvion mukaan A-vitamiinista on maailmanlaajuinen puutostila, joka koskee n. 70 eri maata, Suomi mukaanlukien.

 

Miksi eläinperäinen retinoli on kehollemme parempi kuin kasviperäinen beetakaroteeni?

Usein ajatellaan, että beetakaroteeni on kehollemme yhtä hyvä A-vitamiinin lähde kuin eläinperäinen retinoli, mutta esimerkiksi tämän tutkimusartikkelin mukaan niillä on merkittävä ero.

Karotenoidit kuten beetakaroteeni on niin kutsuttu A-vitamiinin esiaste, jota löytyy erityisesti vihreistä, keltaisista, oransseista ja punaisista kasviksista. Tutkimusten mukaan kehossamme olevat entsyymit pystyvät kääntämään maksassa beetakaroteenista ja muista karotenoideista kuitenkin vain noin 10 % retinoliksi. Geeneillä on yllättävän suuri rooli beetakaroteenin konvertoitumisessa retinoliksi ja tämä tapahtuma on riippuvainen BCMO1-entsyymistä, joka tutkimusten mukaan suurelta osalta ihmisistä puuttuu. Ottaen huomioon myös maksan ylikuormitustilan nykyihmisellä, ei se vähäkään beetakaroteeni ja muut karotenoidit välttämättä käänny retinoliksi, sillä maksa kykenee säästelemään sen lukuisista tehtävistään ja priorisoimaan tärkeimpiä toimintoja.

Eläinperäisen retinolin on todettu olevan kaikista biovapain A-vitamiinin muoto ja näin ollen paras ihomme ja koko kehomme hyödynnettäväksi. Ihonhoidon ja koko kehon terveyden näkökulmasta retinolia tulisikin saada ensisijaisesti ravinnosta. Nurmiruokitun naudan talin sisältämä retinolin määrä ei pysty tietenkään täyttämään koko kehon ja ihon retinolin tarpeita, mutta se toimii loistavana ulkoisena ihonhoitajana juurikin sen sisältämien biovapaiden vitamiinien kuten retinolin sekä naudan talin ihoidenttisen rasvahappoprofiilin vuoksi.

 

Tutustu talivoiteisiin täältä

Mistä retinolia saa parhaiten?

Retinoli ei synny laboratoriossa vaan niityllä. Parhaimmat ravinnosta saatavat retinolin lähteet ovat nurmiruokitun nuoren eläimen luomulaatuinen maksa, luomulaatuinen vihreää syöneen kanan munankeltuainen, nurmiruokitun eläimen rasvaiset ruhon osat, luomulaatuinen vuohenmaito, luomulaatuinen nurmea syöneen naudan voi ja ghee sekä laadukas kylmäpuristettu turskanmaksaöljy kuten Rosita.

 

 

Opitko retinolista jotain uutta?

Jaa oivalluksesi kommenttikentässä!

Seuraavassa blogisarjan osassa pureudumme retinolin puutostilan vaikutuksiin ihossamme, joten pysy kuulolla.

← Vanhempi postaus Uudempi postaus →

0 kommentit

Jätä kommentti

Huomioithan, että kommentit täytyy hyväksyä ennen julkaisua