Miten suojata iho auringolta ilman aurinkovoidetta? Ota nämä 5 vinkkiä käyttöön tänä kesänä!
Kirjoittanut Hanna SaviojaOletko sinäkin miettinyt, miten suojata iho auringolta luonnollisesti, mutta ilman paksua valkeaa fysikaalista suojaa? Moni meistä tarvitsee iholle suojan auringolta, mutta voiko ihon toleranssia aurinkoa kohtaan nostattaa jollain muullakin tavalla? Voiko ihon luontaista suojaa parantaa?
Tiesitkö, että melanoomaa esiintyy tilastojen mukaan eniten alueilla, joissa käytetään paljon aurinkovoiteita tai ollaan paljon sisätiloissa ja vähän auringossa? Joten tätäkin vasten rohkaisemme ottamaan nämä keinot kokeiluun vaikkapa aurinkosuojan tueksi.
1. Syö iho terveeksi ja auringonkestäväksi
Solumme uusiutuvat jatkuvasti. Vanhoja soluja kuolee ja uusia syntyy tilalle ja siksi se, mitä syöt vaikuttaa kriittisesti uusien solujen laadukkaisiin rakennusaineisiin. Ruuasta saatavat antioksidantit auttavat ihoa kestämään paremmin ulkoisia rasitteita ja saattavat täten suojata ihoa myös palamiselta.
VINKKI: Keväällä ja kesällä kannattaa hyödyntää suomalaisia antioksidanttisia luonnonantimia kuten villimustikkaa kuusenkerkkää, nokkosta ja voikukkaa.
Kerään nuoret nokkoset pihdeillä suoraan tehosekoittimeen
Mustikka on marjoista ja hedelmistä kaikkein antioksidanttipitoisin. Se sisältää runsaasti mm. antosyaania, joka on monen värikkään kasvin ja hedelmän voimakkaan värin takana. Mustikkaa kannattaa siis todellakin tankata, jos haluaa antaa iholle hyvät eväät luonnolliselle hehkumiselle.
Villiyrtit kuten kuusenkerkkä, nokkonen ja voikukka (juuri ja lehdet) sisältävät myös huikeat määrät vitamiineja ja antioksidantteja, jotka auttavat ihoasi taistelemaan tulehdusten aiheuttajia vastaan. Tuntuu, että nämä kasvit suorastaan putkahtavat maasta meille nautittavaksi juuri silloin, kun aurinkokin alkaa paistaa ja ihomme tarvitsee lisää suojaa.
Muita runsaita antioksidanttien lähteitä.
- tomaatti
- kaalit (etenkin punakaali ja lehtikaali)
- tumma suklaa (yli 70%)
- vadelmat
- mansikat
- pinaatti
- pekaanipähkinät
Muista antioksidantteja nauttiessasi, että kuumennus tuhoaa ne. Siksi ne kannattaa nauttia raakana ja kypsentämättöminä. Tässä pari reseptiä todellisiin ravintopommeihin ihosi hyväksi:
Mustikka-Nokkos- supersmoothie
-1 dl mustikoita
-1 dl nuoria nokkosia
-1 rkl chiasiemeniä
-1 tl kotimaista hunajaa
-1 dl vettä
- loraus MCT-öljyä
Sekoita ainekset tehokkaassa blenderissä ja nauti.
Gazpacho eli espanjalainen kylmä kasviskeitto
-3 keskikokoista tomaattia (käytä punaisia ja kypsiä)
- pala nippusipulia
-1 punainen paprika
-1 rkl laadukasta luomu neitsytoliiviöljyä
- tuoretta chiliä maun mukaan
- n. 5 cm pala kurkkua (käytä avomaankurkkua jos saatavilla)
-1 valkosipulinkynsi
-1 dl vettä
- 2 rkl sitruunamehua
- valkaisematonta merisuolaa ja mustapippuria maun mukaan. Voit myös halutessasi lisätä mukaan persiljaa ja korianteria.
Pidä aineksia jääkaapissa ennen valmistusta, niin saat valmiiksi kylmää keittoa. Sekoita kaikki ainekset blenderissä ja nauti! Säilytä keitto jääkaapissa.
2. Älä käytä aurinkolaseja
Tämä voi kuulostaa erikoiselta neuvolta, mutta tiesitkö, että silmien kautta tuleva auringonvalo kertoo elimistöllesi, että sen tulee tuottaa nyt melatoniinia? Melatoniinia voisi sanoa ihon "suoja- ja rusketushormoniksi". Kun käytämme aurinkolaseja (tai mitä tahansa laseja!) estämme auringon koko valokirjon pääsyn silmiimme ja itse asiassa lisäämme palamismahdollisuuttamme!
Vietämme paljon aikaa haitallisessa sinisessä keinovalossa tietokoneiden, älylaitteiden ja tablettien äärellä. Markkinoilla on jo hyvä valikoima sinivalolaseja, mutta tärkeää olisi saada silmille mahdollisimman paljon luonnollista valoa ja jättää lasit pois ulkona ollessa. Luonnonvalo vaikuttaa positiivisesti koko elimistömme hormonitoimintaan ja siksi tarvitsemme silmiemme kautta tulevan kokonaisvaltaisen valospektrin.
Käytä aurinkolaseja siis harkiten esim. liikenteessä tai muissa paikoissa, jossa niitä oikeasti tarvitaan.
3. Syö hyviä öljyjä ja skippaa rypsiöljy
Omega-3 ja omega-6 -rasvahappojen riittävä saanti oikeassa suhteessa on yksi parhaista tavoista taistella kehon tulehdusta ja myös ihon palamista vastaan.
Vältä nopeasti hapettuvia omega-6-öljyjä, joita on esimerkiksi rypsi (rapsi)-, auringonkukka-, maissi- ja soijaöljyissä. Joidenkin tutkimusten mukaan nämä öljyt lisäävät kehon matalaa tulehdusta ja voivat siten jopa lisätä syöpäriskiä.
Itse saan ihoni pysymään kimmoisana, kosteutettuna ja sileänä suosimalla ruokavaliossa kookosöljyä, oliiviöljyä, voita ja eläinrasvoja. Voit myös buustata hyvää rasvansaantia laadukkaalla omega-3-lisällä. Itselläni on käytössä Puhdistamon Super Omega-3. Hyvät rasvat ovat olennaisia myös kuivan ihon, aknen, atooppisen ihon ja monen muunkin iho-ongelman ehkäisyssä ja hoidossa.
4. Totuta iho aurinkoon pikkuhiljaa
Vaikka aurinko on erittäin hyödyllistä kehollemme monella eri tavalla, ei auringossa palaminen tietenkään ole hyödyllistä. Heti talven jälkeen iho on kalpea ja palaa helposti. Helpoin tapa välttää auringossa palamista luonnollisesti on lisätä auringolle altistumista asteittain ja samalla syödä terveellisesti. Koska kehosi tarvitsee auringon ansiosta ihosi tuottamaa D-vitamiinia, eikä ole olemassa vakuuttavaa näyttöä siitä, että aurinkovoide suojaa ihosyövältä, on parasta välttää erityisesti kemiallisesti ihon sisällä vaikuttavia aurinkovoiteita.
5. Tehosta ihon omaa suojaa oikeilla ihonhoitotuotteilla
Kun iho voi hyvin ja sen suojakerros on kunnossa, niin se kestää luonnollisesti myös paremmin aurinkoa. Näillä ohjeilla ihosi vastaanottaa paremmin auringon hyödyt kuin haitat:
Älä ylipese ihoa, koska se kuivuu ja menettää omaa luontaista suojaansa.
Vältä voimakkaasti puhdistavia puhdistustuotteita (geelit ja jopa jotkut puhdistusmaidot) tai sulfaatteja sisältävillä pesuaineita. Käytä mielummin mineraalipitoista kasvosaippuaa tai hoitoöljyä ihon puhdistamiseen.
Käytä kasvovettä joka päivä
Muista käyttää kasvovettä ihon puhdistuksen ja kasvovoiteen välissä. Se antaa iholle sen kaipaamaa vesikosteutta. Valitse glyseriiniä, hyaluronihappoa tai muuta humektanttia sisältävää kasvovettä. Pure is Beautyn Birch Sap Mist sisältää molempia (glyseriini ja hyaluronihappo). Se on ollut omassa käytössä jo useamman vuoden ja en sitä muuhun vaihda!
Kun olet auringossa, käytä iholla öljyjä ja rasvoja, jotka eivät hapetu
Mitkä PUFA, MUFA ja SFA? Monityydyttymättömät rasvahapot eli PUFA:t hapettuvat ja hajoavat (kaksoissidoksensa vuoksi) helposti valossa, lämmössä ja hapessa eli toisin sanoen ulkona auringonvalossa. PUFA:t on todettu joissakin tutkimuksissa yhdeksi suurimmaksi syyksi soluvaurioihin säteilyssä. Vältä siis myös aurinkorasvoja, jotka sisältävät PUFA-öljyjä.
Yleisesti käytettyjä PUFA-öljyjä kosmetiikassa:
- auringonkukkaöljy
- rypsiöljy
- hamppuöljy
- camelinaöljy
- seesamiöljy.
Valitse kertatyydyttämättömiä (MUFA) tai vielä mielummin tyydyttyneitä SFA rasvahappoja sisältäviä öljyjä:
- Sheavoi
- Kookosöljy
- Kaakaovoi
- Lanoliini
- Kapryyli-triglyseridit
- MCT-öljy
Kehäkukka Kasvovoide sisältää runsaasti valkaisematonta sheavoita, joka sisältää tyydyttämätömiä rasvahappoja (SFA). Lisäksi se sisältää runsaasti kehäkukkauutetta, joka on valmistettu ilman torjunta-aineita viljellystä oman kotipuutarhan kukista. Kehäkukka sisältää tunnetusti runsaasti antioksidantteja ja fytoravinteita, jotka voivat auttaa myös auringon aiheuttamien ihovaurioiden hoidossa. Vaikka tämä voide saattaa tuntua raskaalta keväällä ja kesällä, sen hyödyt iholle ovat merkittävät auringonsietokyvyn kannalta. Huomioi kuitenkin, että tämä tuote ei ole aurinkosuojavoide.
Miten aurinko tekee meille hyvää?
Auringosta on hyötyä meille monella tavalla ja sen hoitava terapeuttinen valo kannattaa ottaa vastaan ilman kemiallisia filttereitä. D-vitamiini ei suinkaan ole ainoa lahja, minkä aurinko meille antaa.
Herättikö kirjoitus ajatuksia? Tämä on tulenarka aihe varsinkin ihonhoidon ammattilaisten keskuudessa ja tiedän, etten välttämättä edusta tässä aiheessa yleisesti hyväksyttyä mielipidettä. Jätä kommentti!
Lähteet:
NIH: Vitamin D and Sunlight: Strategies for Cancer Prevention and Other Health Benefits Linkki tutkimukseen
Somppi, Taija 2019: Parantavat rasvat
Saarnia, Pirjo 2019: Syö oikein, sammuta tulehdus
BMC Medicine: New insights into the health effects of dietary saturated and omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids Linkki
- Tagit: aurinkorasva aurinkosuoja aurinkovoide
← Vanhempi postaus Uudempi postaus →
3 kommentit
-
Pirkko Kontinen
Kiitos, oli paljon hyvää tietoa mitä monikaan ei tiedä.
-
Somaye
Kiitos! Puhumme täysin samaa kieltä :)
Mielenkiintoista ja käy kyllä järkeen. Kiitos hyvästä listauksesta! Itseäni inhottaa tahmea ja parfymoity iho, plus itsen ja lasten rasvaaminen ja peseminen on vaivalloista. Siksi useimmiten pysyttelemme varjossa ja nautimme auringosta etäältä. Täytyykin ottaa useammin myös lasit pois päästä :)