Tämä sivusto ei tue käyttämääsi selainta.

Paketit alk 4.90€ Ilmainen toimitus yli 69€ tilauksiin.
Nopea toimitus 1-3 arkipäivää
Ostoskori

4 luonnonmukaista vinkkiä, miten hoitaa kutisevaa ja nopeasti rasvoittuvaa hiuspohjaa

Kirjoittanut Hanna Savioja
4 luonnonmukaista vinkkiä, miten hoitaa kutisevaa ja nopeasti rasvoittuvaa hiuspohjaa

Oletko koskaan ajatellut, miksi ihminen on ainoa eläin maapallolla, jonka tarvitsee pestä jatkuvasti itseään pysyäkseen puhtaana? Ei meidän oikeastaan tarvitsisikaan- ainakaan niin usein ja tehokkaasti.

Voiko hiusten rasvoittumiseen itse vaikuttaa ja mistä hiusten rasvoittuminen oikeastaan johtuu?

Hiusten nopea rasvoittuminen johtuu yleensä yliaktiivisista talirauhasista, jotka tuottavat liikaa sebumia eli ihotalia. Tähän epätasapainoon voi itse vaikuttaa. Vaikka tästä hiusten omasta luonnollisesta rasvasta ja hoitoaineesta, on paljon hyötyä hiuksille ja päänahalle, saa se liiallisina määrinä kuitenkin hiukset näyttämään rasvaisilta ja likaisilta. 

Nopea rasvoittuminen on usein vastareaktio liian peseville ja ärsyttäville pesuaineille, jotka häiritsevät päänahan luonnollista kosteustasapainoa. Kun päänahan pinta kuivuu, pyrkivät talirauhaset epätoivoisesti palauttamaan tilanteen kiihdyttämällä toimintaansa. Rutikuiva päänahan pinta ja alta puskeva liiallinen tali saavat usein aikaan muutakin oireilua, kuten päänahan kutinaa, tukkeumia, hilseilyä ja jopa hiusten lähtöä. Iho on elimistömme suurin elin ja se on molempiin suuntiin toimiva ja reagoiva suoja meidän ja maailman välissä.

Päänahan kutina, kuivuus ja nopea rasvoittuminen ovat monella helpottuneet pelkästään vaihtamalla sulfaattia (sodium lauryl sulphatesisältävä shampoo miedommin pesevään palashampooseen.

Kun katsot normishampoon ainesosia, löytyy tämä synteettinen pesuaine heti toisena veden jälkeen ainesosalistassa tai ensimmäisenä jos kyse on palamuotoisesta shampoosta. Sulfaatteja on erilaisia ja miedommin peseviä, mutta tässä yhteydessä tarkoitan nimenomaan yleisesti käytettyä SLS:ää.

SLS on synteettinen, voimakkaasti pesevä teollinen puhdistusaine, joka häiritsee ihoa suojaavan kerroksen, hydrolipidikalvon toimintaa. Tämä ohut, ihon suojakerros. koostuu mm. vedestä, hiestä ja ihotalista eli sebumista ja auttaa päänahkaa ja myös kasvojen ihoa säilyttämään kosteuden. Se suojaa ihoa mm. tulehduksilta, päänahan hilseilyltä ja kuivumiselta.

Vielä 40-60-luvuilla hiusten pesu oli noin kerran viikossa tai kahdessa tapahtuva rutiini. Vasta 80-luvulla on siirrytty monta kertaa viikossa tai jopa päivittäiseen hiusten ja vartalon pesuun sulfaatti-pitoisilla shampoilla ja suihkusaippuoilla. Väitän, että monet nykyään esiintyvistä ja lisääntyvistä päänahan sairauksista ja iho-ongelmista johtuvat liiallisesta pesemisestä liian voimakkailla pesuaineilla.

 

Miten pidennän pesuväliä?

Tässä muutama vinkki, jolla voit pidentää hiusten pesuväliä ja mahdollisesti myös rauhoittaa päänahan kutinaa ja oireilua. Päänahka tykkää vaihtelusta ja alta löydät muutaman reseptin, miten hoitaa ja pestä hiuksia luonnonmukaisemmin ja hellävaraisemmin. 

 

1. Pitkitä pesuväliä

Hah, kuulostaa hieman itsestäänselvältä, mutta kokeile lisätä aluksi vaikka yksi lisäpäivä normipesurytmin väliin. Rasvoittuminen tasaantuu yllättävän nopeasti jos olet kärsivällinen ja annat hiusten olla hetken rauhassa. Tehokkaimmin toimii jos teet kunnon alkurykäisyn ja pidät vaikka viikon pesutauon (tämä toimii jos peset normaalisti päivittäin tai joka toinen päivä). Annan myöhemmin pari vinkkiä, joilla selviät pahimpien rasvapäivien yli muunkin kun pipon voimalla. Pidä huoli, että syväpuhdistat hiukset mahdollisista muotoilutuotteista ennen sopeutumisjakson aloittamista. Hiusten syväpuhdistuksen voit tehdä aktiivihiilishampoolla.

Huom! Jos hiusten rasvoittumisen taustalla on seborrea, eli tali-ihottuma täytyy päänahkaa päinvastoin pestä ja puhdistaa säännöllisesti. Seborrean, taliköhnän tai tali-ihottuman tunnistaa usein juuri siitä, että hilse on erittäin rasvaista ja paakkuuntuu pakuiksi kerroksiksi. Täältä löydät hellävaraisesti päänahkaa pesevät shampoot, jotka sopivat myös seborreaan.

2. Harjaa hiuksia

Harjaa hiuksia ahkerasti. Vanhanajan vinkki, että kauniiden hiuksien salaisuutena on 100 harjanvetoa päivässä, pitää sisällään viisauden. Varsinkin luonnonharjalla harjaaminen levittää hiusten omaa talia hiusten pituuteen ja tämä auttaa hiuksia luomaan omaa suojaavaa kerrosta hiuksen pintaan.  Kun sitä on maltillinen (eli luonnollinen) määrä hiuksen pinnassa, ne eivät tunnu rasvaiselta. (Tämä on myös tärkeä osa radikaalimpaa "No poo" metodia, joka perustuu vain hiusten pesemiseen vedellä. Olin itse hieman yli vuoden pelkällä vesipesulla ja se toimii. Jos haluat lukea lisää pelkällä vedellä pesusta, niin mm. facebookista löytyy ryhmä "vesipesijät" ja googlettamalla "nopoo method".

 
KUVA: Kaura & Hunaja Palashampoo. Sopii erityisesti kuivan ja hilseilevän päänahan pesuun.

3. Pese hiukset miedolla shampoolla

Perinteiset saippuapohjaset palashampoot on hyvä valinta. Huomaa kuitenkin, että myös palashampoissa on eroja ja esim. siivoukseen, vartalon ja käsien pesuun tarkoitettu saippua ei yleensä sovellu hiusten pesuun. Käsien pesuun, siivoukseen ja hiusten pesuun tarkoitettujen saippuoiden välillä on isoja eroja niin käytetyissä öljyissä kuin ylirasvoituksessa (rasva joka ei saippuoidu). Tämä määrää pitkälti, kuinka pesevä saippua on. Saippuoiden ja palashampoiden ominaisuudet vaihtelevat myös valmistajan ja reseptin mukaan.

Kolme Cosmeticsin palashampoot on suunniteltu erityisesti suomalaiselle hienolle hiukselle ja ne sisältävät kevyempiä öljyjä, jotka minimoivat, sileän hiuksen pintaan jääviä saippuajäämiä. Paloihin on myös lisätty D-panthenolia, joka tuo silkkisyyttä ja käsiteltävyyttä hiukseen.

Nettlemary Palashampoo on suunniteltu erityisesti nopeasti rasvoittuvalle päänahalle. Nokkonen ja rosmariinin eteeriset öljyt auttavat tasapainottamaan hiuspohjan talin tuotantoa ja pesevät hiukset puhtaaksi ja silkkisen pehmeiksi. Sopii erityisesti rasvaisen kutisevan päänahan pesuun. 

 

Mitä luonnolliseksi hoitoaineeksi?
Saippuapohjainen palashampoo on aina emäksinen, ja pesun jälkeen on hyvä käyttää hapanhuuhdetta, joka palauttaa päänahan ph:n takaisin happamaan päin. Se myös lisää hiuksiin kiiltoa ja käsiteltävyyttä. Moni selviää hyvin ilman hapanhuuhdettakin.

Hiustyyppejä on monenlaisia ja paras hoito omalle hiukselle löytyy vain kokeilemalla. Myytti, että emäksinen saippuapohjainen shampoo tuhoaisi ja kuivattaisi hiusta on peräisin todennäköisesti siitä, että hiusten pesuun on käytetty siihen sopimatonta palasaippuaa. 

 

4. Hyödynnä ruokakomeron aineksia pesuun

4 vinkkiä päänahan kutisevalle ja nopeasti rasvoittuvalle päänahalle

Tiesitkö, että monet luonnonainekset sisältävät saponiineja?

Hiukset pitävät vaihtelusta ja voit korvata vaikka joka toisen palashampoopesun vaihtoehtoisella aineksella. Nämä ruokakaapistakin löytyvät ainekset auttavat pesuvälin pidentämisessä ja tuovat myös apua päänahan kutinaan ja oireiluun. Monet luonnontuotteet sisältävät itsessään puhdistavia ja jopa vaahtoavia aineksia, jotka toimivat yllättävän hyvin shampoon korvaajina. Valitse näistä mieluisin tai käytä vaikka kaikkia vuorotellen.

  • Hiusten pesu kananmunalla -Kiiltoa ja pehmeyttä tuova proteiinipesu
    Resepti: Kananmunankeltuainen + 1,5dl vettä 
    (tuplaa resepti jos sinulla on pitkät hiukset) Sekoita ja käytä kädenlämpöistä vettä. Harjaa hiukset huolellisesti ja levitä seos päänahkaan ja hiuksiin. Vaahdota ja huuhtele viileällä vedellä, jotta et saa aikaan hius-omelettia. Voit tehdä myös hiuksia korjaavan proteiinipitoisen hiusnaamion kun annat seoksen vaikuttaa pidempään (10-15min). Vieno kananmunan tuoksu häipyy hiuksista nopeasti. Voit muuttaa tuoksua miellyttävämmäksi lisäämällä seokseen pari tippaa eteeristä öljyä tai sitruunaa.

    Kananmunapesun jälkeen voit tehdä hiuksiin hapanhuuhtelun. Hapanhuuhtelun omenaviinietikalla on sieniä ja tulehduksia eliminoiva vaikutus ja se yksinäänkin voi auttaa päänahan kutinaan. Ohje löytyy täältä


  • Luonnollinen kuivashampoo + hiusten pikaraikastus perunajauhoilla/kaakaojauheella
    Molemmat ainekset toimivat yhdessä ja erikseen. Tärkkelyksen ja kaakaon suhdetta voit säätää hiusten värin mukaan. Voit lisätä seokseen pari tippaa eteeristä öljyä (esim piparminttu tai bergamontti) ja saat ihanan tuoksuiset hiukset. Voit laittaa kuivashampoota tyhjään suolasirottimeen tai levittää puuterivipalla suoraan hiusten juuriin. Levitä hiuspohjaan, hiero hiuksiin ja anna vaikuttaa 2min ja harjaa pois. Tämä on yllättävän toimiva hiusten pikaraikastus. Voit myös levittää kuivashampoon illalla hiuksiin ja harjata sen vasta aamulla (muista käyttää tällöin pyyhettä tyynyn suojana). 

  • Hiusten pesu ruisjauhoilla. 
    Sekoita 2rkl ruisjauhoja + 1dl vettä. Sekoita ja anna ruisshampoon tekeytyä 15min. (Suosittelen käyttämään ruissihtijauhoja, jossa on hienompi rakenne). Kastele hiukset ja käytä kuten shampoota. Huuhtele viileällä vedellä. Ruisjauhot sisältävät luontaisesti saponiineja, joten seos vaahtoaa miedosti.  Ruisjauhojen pH on lähellä päänahan omaa.

    Hiusten hoitoon löytyy monia muitakin yksinkertaisia reseptejä, joista tulen kertomaan lisää tulevissa postauksissa. Olisiko sinulla mielessä jokin tietty päänahan oireiluun liittyvä pulma, johon haluaisit kuulla hoitovinkkejä tai saada reseptin?

     

     

    ← Vanhempi postaus Uudempi postaus →

    6 kommentit

    • Anonymous

      Minä kokeilen ainakin tuota kananmunaa. Minulla ei ole mitään erityistä ongelmaa hiusten pesun kanssa, pesen vain turhan usein. Voisin hyvin totutella harvempiin pesukertoihin. Olisi mielenkiintoista nähdä alkaisivatko vähän taipuisat harmaantuvat hiukseni taipua vielä vähän lisää. Taipuisuutta on tullut vasta näin vanhemmalla iällä hiuksiin.

    • Miia

      Kiitos oli hyvät neuvot!!!

    • Hanna/Kolme Cosmetics

      Moi Linda! :)
      Heti aluksi pitää todeta, että en ole ihotautilääkäri ja mahdollisissa ihosairauksissa suosittelen aina ensin kääntymään lääkärin puoleen (niinkuin olet tehnytkin).

      Olen samaa mieltä kanssasi, että psori-päänahka vaatii säännöllistä puhdistusta kuolleesta ihosolukosta. Olen lukenut luonnonmukaisista hoitokeinoista mm. samankaltaisesta kaksoispuhdistuksesta kuin iholle, eli ensin öljy, sitten pesu. Öljyllä ensin pehmennetään ihottuma-aluetta, jonka jälkeen päänahka pestään miedolla shampoolla. Hunaja ja kookosöljy on hyviä antibakteerisia ja ihoa pehmentäviä aineksia, joista voi tehdä naamion päänahan ihottuma-alueille (esim. puolet hunajaa ja puolet kookosöljyä). Anna vaikuttaa 30 min tai jopa yön yli ja pese sen jälkeen miedolla shampoolla. Meiltä Sensitive Palashampoo sopii tähän. Öljy-hunaja naamio pehmentää ihottuma-alueita, joilloin kuollut iho-solukko on irtoaa paremmin ihon pinnalta.

      T.Hanna, Kolme Cosmetics

    • Linda

      Mulla on mahdollisesti riesanani päänahan psoriasis (odottelen vahvistusta ihotautilääkäriltä). Miten tätä vois lievittää luonnollisin keinoin? Useammasta paikasta oon lukenut, että toisin kuin monissa muissa päänahan kutinaa aiheuttavissa tilanteissa, psoripäänahkaa pitäisikin nimenomaan pestä usein, mieluusti päivittäin.

    • Hanna/Kolme Cosmetics

      No onpa kiva kuulla, että tuli tarpeeseen! Kerro, miten toimi reseptit!

    Jätä kommentti

    Huomioithan, että kommentit täytyy hyväksyä ennen julkaisua